Skontaktuj się z nami
+48 785 526 470
[email protected] Formularz kontaktowy

 

Puchacz europejski to gatunek dość rzadkiej i płochliwej dużej sowy. Charakterystyczne są dla tego gatunku dwa sterczące pęczki piór, często mylone z uszami. Posiada duże pomarańczowe oczy, które świadczą o aktywności o świcie i zmierzchu, szlara słabo oznaczona.

Samica dużo większa od samca a jej waga może sięgać od około 2300-4100 g. Poluje na bardzo zróżnicowany pokarm od małych owadów do średniej wielkości ptaków i ssaków. Podczas ataku używa swojego bezszelestnego lotu aby zbliżyć się z wyciągniętymi szponami.

Zamieszkuje tereny rozległe lasy oraz pobliże torfowisk.

Aktualności
1410.21
Pokazy sokolnicze
Wykonaliśmy pokazy sokolnicze przybliżające naturę na wyciągnięcie ręki ich uczestnikom. więcej
1509.21
Płoszenie gołębi.
Pokazuje się duże zwiększenie liczebności gołębi miejskich, które zaczynają dokuczać i... więcej
1006.21
Lęgi 2021
Rzadko chwalimy się na naszej stronie lęgami w naszych hodowlach , często zapominamy o wszystkim... więcej
Zobacz wszystkie
Zaproś nas do przedszkola lub szkoły wypełniając formularz.
Na pewno się z Tobą skontaktujemy!