Skontaktuj się z nami
+48 785 526 470
[email protected] Formularz kontaktowy

 

 

Płomykówki to najbardziej rozpowszechniony z pośród sów gatunek na świecie. Obie płci ubarwione jednakowo, ale samice są  większe od samców. Szlara w kształcie serca, która działa jak talerz skupiający dźwięki. Uszy ułożone asymetrycznie, dzięki czemu dźwięk dociera do każdego ucha w innym czasie. Kolor oczu czarny, potrafi polować prawie w całkowitej ciemności.

 

 

            
             Wymiary
długość ciała: ok. 35 cm
rozpiętość skrzydeł: ok. 80-93 cm
masa ciała: samce ok. 300 g, samice ok. 350 g

Znane są ze swojego specyficznego chrapliwego okrzyku, nie pohukują w przeciwieństwie do innych sów.  Zamieszkują blisko osad ludzkich, zajmuje opuszczone wiejskie zabudowania takie jak nasze strychy, stare stodoły oraz wieże kościołów. Ubarwienie sowy pomaga się kamuflować , tak by była jak najmniej widoczna.

Nasze płomykówki o imieniu Gucio i Maja są rodzeństwem, chociaż różnią się między sobą ubarwieniem.

 

Aktualności
1410.21
Pokazy sokolnicze
Wykonaliśmy pokazy sokolnicze przybliżające naturę na wyciągnięcie ręki ich uczestnikom. więcej
1509.21
Płoszenie gołębi.
Pokazuje się duże zwiększenie liczebności gołębi miejskich, które zaczynają dokuczać i... więcej
1006.21
Lęgi 2021
Rzadko chwalimy się na naszej stronie lęgami w naszych hodowlach , często zapominamy o wszystkim... więcej
Zobacz wszystkie
Zaproś nas do przedszkola lub szkoły wypełniając formularz.
Na pewno się z Tobą skontaktujemy!