Skontaktuj się z nami
+48 785 526 470
kontakt@ptakidrapiezne.pl Formularz kontaktowy

 

 

Płomykówki to najbardziej rozpowszechniony z pośród sów gatunek na świecie. Obie płci ubarwione jednakowo, ale samice są  większe od samców. Szlara w kształcie serca, która działa jak talerz skupiający dźwięki. Uszy ułożone asymetrycznie, dzięki czemu dźwięk dociera do każdego ucha w innym czasie. Kolor oczu czarny, potrafi polować prawie w całkowitej ciemności.

 

 

            
             Wymiary
długość ciała: ok. 35 cm
rozpiętość skrzydeł: ok. 80-93 cm
masa ciała: samce ok. 300 g, samice ok. 350 g

Znane są ze swojego specyficznego chrapliwego okrzyku, nie pohukują w przeciwieństwie do innych sów.  Zamieszkują blisko osad ludzkich, zajmuje opuszczone wiejskie zabudowania takie jak nasze strychy, stare stodoły oraz wieże kościołów. Ubarwienie sowy pomaga się kamuflować , tak by była jak najmniej widoczna.

Nasze płomykówki o imieniu Gucio i Maja są rodzeństwem, chociaż różnią się między sobą ubarwieniem.

 

Aktualności
1509.19
Lubelskie Dni Kultury Łowieckiej
7 września 2019 r. w pięknym malowniczej sceneri Muzeum Wsi odbyły się VII Lubelskie Dni... więcej
0705.19
Powstaje piękna rzeźba z motywem sokolniczym ;)
Podczas weekendu majowego powstała magiczna ławka z motywem sokolniczym. Nie odbyło by się to... więcej
3004.19
Pokaz sokolniczy na otwarcie Ogrodu Botanicznego w Kielcach
Dnia 28 kwietnia miała miejsce inauguracja sezonu w Ogrodzie Botanicznym w Kielcach. Aura,... więcej
Zobacz wszystkie
Zaproś nas do przedszkola lub szkoły wypełniając formularz.
Na pewno się z Tobą skontaktujemy!